Kuzugöbeği mantarı, kendine özgü lezzeti ve etli dokusu ile bilinen lezzetli bir mantardır. Kuzugöbeği mantarı ile birbirinden lezzetli tarifler hazırlamadan önce en iyi tadı ve dokuyu elde etmek için mantarları iyi bir şekilde temizleyip hazırlamanız önemlidir.

Pek çok mantar gibi kuzugöbeği mantarının da en büyük riski, yumuşayıp çürümesidir. Bu nedenle kuzugöbeği mantarı tüketmek istiyorsanız, taze ve sert mantarları bulmaya çalışmalısınız. Islak ve süngerimsi mantarları toplamaktan ise uzak durmalısınız. Büyük kuzugöbeği mantarları genelde daha yaşlı olduğundan dolayı daha süngerimsi bir yapıdadır.Bu nedenle büyük mantarlarla karşılaştığınızda bunları yalnızca güzel ve kuru görünüyorsa toplamalısınız.

Kuzugöbeği mantarını tüketmeden önce şapkasında bulunan fırfırlı yapının içerisinde solucan gibi canlılar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Solucanların salgıladıkları iplikler, beyaz küf gibi görünebilmekle birlikte bunlar aslında solucanların varlığını göstermektedir. Kuzugöbeği mantarları yabani mantarlar olduğundan dolayı içlerinde solucan ya da böcek bulmak mümkündür. Solucan ya da böcekleri ayıkladıktan sonra mantarı tüketebilirsiniz. Bununla birlikte mantarları tüketmeden önce üzerindeki kir ve toprağı kuru bir fırça yardımıyla temizlemeye dikkat etmelisiniz.

Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Pişirilir?

Kuzugöbeği mantarlarını iyice temizledikten sonra pişirmeye hazır hale getirmek için mantarları kesmelisiniz. Mantarları düzgün bir şekilde kesmeniz, içini iyice temizlemeniz açısından çok önemlidir.

Kuzugöbeği mantarlarını kesmeye sap kısmından başlamalısınız. Keskin bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla mantarın sert ve odunsu kısımlarını kesmelisiniz. Kuzugöbeği mantarlarının sapları genelde şapkalarından daha kalın ve liflidir. Bu nedenle sapın kesilmesi, hazırlanan tarifin daha hoş bir dokuya sahip olmasını sağlayacaktır. Ancak sapı keserken mantarı çok fazla küçültmemeye dikkat etmelisiniz.

Kuzugöbeği mantarlarını tarife bağlı olarak dilimleyebilir veya küp şeklinde kesebilirsiniz. Mantarları dilim şeklinde kesmeniz, mantarların içi boş kısımlarındaki gizlenmiş kir ve kalıntıları kontrol etmenize yardımcı olabilir. Bu nedenle mantarları keskin bir bıçak yardımıyla şapkadan sap kısmına doğru dilimleyebilirsiniz.

Kuzugöbeği Mantarı Tarifleri

Kuzugöbeği mantarı ile yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tariflere aşağıda göz atabilirsiniz.

Kuzugöbeği mantarı kavurması

Malzemeler

250 gram kuzugöbeği mantarı
1 adet küçük soğan
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı limon suyu
Maydanoz
Tuz
Karabiber

Zeytinyağını büyük bir tavaya alın ve ocağın altını açın. Yağ ısındıktan sonra mantarları tavaya ekleyin ve iyice kavrulana kadar ara sıra karıştırarak toplamda 4 dakika kadar pişirin. Mantarlar kavrulduktan sonra ocağın altını biraz kısın ve tavaya doğradığınız soğanları ve sarımsakları ekleyin. Soğan ve sarımsakları kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak bir dakika kadar pişirin. Ardından soya sosunu ve limon suyunu ekleyin ve gerekirse az miktarda su ekleyip bir dakika kadar karıştırın. Son olarak tavaya doğradığınız maydanozlar ile tuz ve karabiberi ekleyin ve hemen servis yapın.

Fırında kuzugöbeği mantarı

Malzemeler

2 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gram kuzugöbeği mantarı
8-10 adet arpacık soğanı ya da bir adet orta boy soğan

Fırını 200°C’ye ayarlayın. Fırın tepsisini bir yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın ya da yağlı kağıt kullanın. Mantarlardaki kiri temizlemek için nemli bir bez ya da kuru bir fırça kullanın. Mantarları uzunlamasına ikiye kesin ve kesilmiş tarafları aşağı doğru gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Arpacık soğanlarını ya da doğradığınız soğanları mantarların çevresine ya da üzerine dizin. Malzemelerin üzerine tuz ve karabiber ekin. Mantarlar yumuşayana kadar 10-15 dakika arası pişirin. Ardından hemen servis yapın.

Kuzugöbeği mantarlı makarna

Malzemeler

250 gram kuzugöbeği mantarı
2 yemek kaşığı tereyağı
8-10 adet arpacık soğanı
2-3 diş arımsak
Krema
Taze kekik
Yarım paket makarna
Parmesan peyniri

Mantarları temizleyin. Arpacık soğanlarını, sarımsağı ve mantarları tereyağında soteleyin. Malzemeler kavrulduktan sonra krema ekleyin. Makarnayı pişirip suyundan 2 bardak kadar kenara ayırın. Tavadaki mantarların içerisine makarnaları, parmesan peynirini ve makarna suyunu ekleyin. Malzemeler pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Sonrasında hemen servis edin.

Kremalı kuzugöbeği mantarı çorbası

Malzemeler

250 gram kuzugöbeği mantarı
1 adet soğan
2 adet sarımsak
4 su bardağı sebze suyu ya da tavuk suyu
1 bardak krema
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Zeytinyağını büyük bir tencerede orta ateşte ısıtın. Doğradığınız soğanları ve sarımsakları yumuşayana kadar soteleyin. Dilimlediğiniz mantarları tencereye ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Sebze ya da tavuk suyunu ekleyip 15-20 dakika kadar pişmeye bırakın. Bir blender ile çorbayı pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Son olarak kremayı, tuzu ve karabiberi ekleyin. Çorbayı 5 dakika kaynattıktan sonra sıcak olarak servis yapın.

Kuzugöbeği mantarı dolması

Malzemeler

10 adet kuzugöbeği mantarı
1 bardak ufalanmış kuru ekmek içi ya da galeta unu
Yarım su bardağı rende parmesan peyniri
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Fırını 180-190°C’ye ayarlayın. Bir kapta ekmek içini ya da galeta ununu, parmesan peynirini, kıyılmış sarımsağı, kıyılmış maydanozu, zeytinyağını, tuzu ve karabiberi karıştırın. Mantarların sapını dikkatlice çıkarın ve bir kenara alın. Her bir mantar şapkasınıhazırladığınız karışımla doldurun. Doldurduğunuz mantarları, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Mantarları önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika ya da mantarlar yumuşayıp altın rengi alana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.