Reishi mantarı, geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan tıbbi bir mantardır. Reishi mantarı, adaptojenik olması sayesinde vücuttaki inflamasyonla savaşmaya, enerji seviyelerini arttırmaya, kan dolaşımını iyileştirmeye ve hormonal dengesizlikler gibi stresin neden olduğu sorunlarla başa çıkmaya yardımcı olabilmektedir.
Reishi mantarı kurutulduktan sonra çeşitli formlarda tüketilebilmektedir. Kurutulan mantarlar toz haline getirilerek tüketilebildiği gibi çay olarak demlenerek de içilebilmektedir. Reishi mantarı çay olarak hazırlanırken uzun süre ve yavaş yavaş kaynatıldığında normalde insan vücudunun sindiremediği bileşenler ortaya çıkmakta ve bu sayede reishi mantarının sağlık üzerindeki faydalarından yararlanmak mümkün olmaktadır.
Reishi çayının faydalarını ve bunlardan yararlanmak için nasıl reishi çayı hazırlayabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Reishi Mantarının Faydaları
Reishi mantarı, bağışıklık sistemini düzenleyici olarak etki gösterdiği için vücuttaki hormon seviyelerinin normale döndürülmesine ve vücudun homeostaz durumuna geri getirilmesine yardımcı olabilmektedir. Bu da reishi mantarının kanser karşıtı etkiler göstermesini sağlamaktadır.
Reishi mantarı, sağlık üzerinde sağladığı faydaların yanı sıra yan etkisi az olduğu için genel olarak herkesin fayda görebileceği bir gıdadır. Bu mantar vücuttaki ağrıları, alerjileri, sindirim sorunlarını ve enfeksiyonları azaltırken enerji seviyelerini ve odaklanmayı arttırarak ve ruh sağlığını destekleyerek olumlu etkiler göstermektedir. Reishi mantarının sağlık üzerindeki bu olumlu etkileri, içerisinde bulunan aktif bileşenlerden kaynaklanmaktadır.
Reishi mantarındaki aktif bileşenleri ve bunların sağlık üzerindeki faydalarını aşağıda okuyabilirsiniz.
Karaciğer sağlığını destekler
Karaciğer, vücuttaki en önemli organlardan bir tanesidir ve vücudu toksinlerden arındırmaktan kanın temiz kalması ve dolaşıma girmesi gibi pek çok hayati görevin gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Reishi mantarı, karaciğer fonksiyonlarını desteklemeye ve karaciğerde hastalık görülmesini engellemeye yardımcı olmak için adaptojen görevi görmektedir. Adaptojenler, vücudun toksinleri ve bakterileri daha etkili bir şekilde dışarı atmasına ve zamanla görülebilecek hastalıklara karşı bağışıklığın arttırılmasına yardımcı olarak karaciğer sağlığını desteklemektedir.
Kanser karşıtı etkileri vardır
Reishi mantarı, tıpkı diğer antiinflamatuar gıdalar gibi antioksidanlar, beta-glukanlar ve amino asitler gibi önemli besinler içermektedir. Reishi mantarı, önemli besinler bakımından zengin olmakla birlikte mantardaki polisakkaritlerin kanser karşıtı etki bakımından en önemli besinlerden biri olduğu düşünülmektedir.
Tatlı patates ve pancar gibi yiyeceklerde de bulunan polisakkaritler, bağışıklık sistemini düzenleyici maddelerdir. Bu sayede vücuttaki sağlıklı hücreler korunurken hücre mutasyonları engellenebilmektedir. Polisakkaritlerin beyni koruyarak, diyabete ve kemik erimesine karşı koruyucu etki göstererek kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Reishi mantarında bulunan triterpenler ise tümör oluşumunu ve metastazı engellemeye yardımcı olurken beta-glukanlar da kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleyerek kanserle savaşabilmektedir. Bu sayede reishi mantarı tüketildiğinde kansere ve kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilmekte ve hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilmektedir.
Kalp sağlığı için faydalıdır
Reishi mantarında bulunan triterpenlerin yalnızca kansere karşı değil, kalp-damar hastalıklarına karşı korunmaya da yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Triterpenler, kan damarlarındaki ve atardamarlardaki inflamasyonu azaltarak ve vücudun hormonal dengesini normale döndürerek kalp-damar sağlığını destekleyebilmektedir. Reishi mantarı aynı zamanda kan dolaşımını genel olarak iyileştirerek, inflamasyonu azaltarak ve kolesterolü kontrol altında tutarak kalp sağlığı açısından faydalı olabilmektedir.
Hormonal dengeyi destekler
Reishi mantarının adaptojen görevi görmesi, vücudun stresle daha iyi bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bu da sağlığı desteklemek ve hormon seviyelerinin dengede olmasını sağlamak açısından faydalı olabilir. Reishi mantarı, vücutta üretilen hormonlardan sorumlu olan bezleri barındıran endokrin sistemini koruyarak metabolizma, uyku, ruh hali ve cinsel fonksiyon üzerinde olumlu etkiler gösterebilir.
Kan şekeri seviyelerini dengeler
Kan şekerinin yüksek olması, sağlık açısından genel olarak zararlıdır ve yorgunluğa, aşırı kilo kaybına ve sık idrara çıkma gibi belirtilere neden olabilmektedir. Araştırmalara göre reishi mantarı diyabet karşıtı etki göstererek kan şekeri seviyelerinin belli bir düzeyde kalmasını sağlayabilmektedir.
Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar
Reishi mantarı içerdiği aktif bileşenler sayesinde antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkiler göstermektedir. Reishi mantarında bulunan triterpenlerin bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabileceği düşünülmektedir. Reishi mantarının aynı zamanda kan dolaşımını destekleyerek ve vücuttaki inflamasyonu azaltarak enfeksiyonların daha hızlı geçmesine, ağrıların azaltılmasına ve yorgunlukla savaşmaya yardımcı olabilmektedir. Reishi mantarı, hepatit ve HIV/AIDS gibi enfeksiyonların belirtilerini azaltmak için de kullanılabilmektedir.
Alerji ve astımla savaşmaya yardımcıdır
Reishi mantarındaki triterpenler, alerji ve astım belirtileriyle savaşmaya yardımcı olabilmektedir. Triterpenler, bağışıklık sistemini destekleyerek, sindirim sistemini güçlendirerek, bağırsak astarını koruyarak, histamin salınımını engelleyerek, oksijen kullanımı arttırarak ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirerek alerjik reaksiyonları azaltabileceği düşünülmektedir.
Reishi Çayı Nasıl Yapılır?
Reishi çayı, kolayca hazırlanabilen şifalı bir içecektir. Reishi çayı hazırlamak için kurutulmuş reishi mantarlarını yavaş yavaş kaynatmanız ve demlenmeye bırakmanız yeterli olacaktır.
Reishi çayı için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:
- 8 fincan içme suyu
- Yaklaşık 7 gram kurutulmuş reishi
- Zencefil dilimleri (İsteğe bağlı)
Reishi çayı hazırlamak için öncelikle kurutulmuş mantarları küçük parçalara ayırmanız gerekir. Ardından paslanmaz çelik bir demliğe içme suyu ekledikten sonra su kaynayana kadar ocağın altını yüksek ateşte açmalı ve ardından su kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısmalısınız. Çayınızı altı kısık bir şekilde yarım saat ila 2 saat arası pişirebilirsiniz.
Reishi çayını ne kadar uzun süre kaynatırsanız elde edeceğiniz içecek o kadar güçlü olacaktır. Çayınızın demlenip demlenmediğini renginin sarımsı-turuncumsu olmasından anlayabilirsiniz. Çayınız hazır olduğunda süzerek bardağa dökebilir ve hafif soğuduktan sonra içebilirsiniz.
Reishi çayının doğal olarak hafif acı bir tadı olduğundan dolayı çayınızın içine başka malzemeler eklemeyi düşünebilirsiniz. Bunun için çay kaynarken birkaç dilim taze zencefil ekleyebilir veya bal ya da hindistancevizi sütü ekleyerek tüketebilirsiniz.