Deligevrek mantarı ya da Albatrellus confluens, çeşitli ekosistemlerde kozalaklı ağaçların altında bulunan çok gözenekli bir mantar türüdür. Güzel açık turuncu renkli bir şapkaya, küçük gözenekli kremsi bir yüzeye, sağlam bir gövdeye ve beyaz spor baskısına sahip olan mantarın bu özellikleri kozalaklı ağaçların altındaki habitatla bir araya geldiğinde genelde bu türü, benzer türlerden ayırt etmede yeterli olmaktadır. Deligevrek mantarını kesin olarak ayırt etmek isteyenler, mantarın kurutulduğunda tuğla kırmızısı tonlara sahip olup olmadığına bakabilirler.

Albatrellus Cinsinin Özellikleri

Albatrellus cinsinin üyeleri, Kuzey Amerika’daki sert ağaçlar ve kozalaklı ağaçlarla mikorizal olarak yetişir. Çok gözenekli olan bu mantarlarda şapkanın alt tarafındaki tüp tabakası kolayca çıkarılmaz. Bu da albatrellus mantarlarının Boletus mantarlarından ayırt edilmesine yardımcı olur.

Albatrellus cinslerini belirlemek zor bir iş olmamakla birlikte bazı durumlarda mikroskop kullanmak, ayrım yapmayı kolaylaştırabilmektedir. Mantarların tanımlayıcı özellikleri genelde makroskobiktir ve kolayca görülebilir.

Yapılan ilk DNA çalışmaları Albatrellus’un aslında doğal bir cins olmadığı fikrini desteklemiştir. İlginç bir şekilde Albatrellus confluens ve Albatrellus fletii de dahil olmak üzere bazı türler Russulales’e ait gibi görünürken diğerleri ise Polyporales’e ait görünmektedir. 

Deligevrek Mantarının (Albatrellus Confluens) Özellikleri

Taksonomi: Eş anlamlıları arasında  Albatrellopsis confluens, Boletus artemidorus, Boletus aurantius, Boletus confluens, Boletus nitens, Caloporus confluens, Caloporus politus, Cladomeris confluens, Merisma confluens, Polypilus confluens, Polyporus artemidorus, Polyporus confluens, Polyporus laeticolor, Polyporus pachypus, Polyporus politus, Polyporus whiteae, Scutiger confluens, Scutiger laeticolor, Scutiger whiteae bulunmaktadır.

Ekoloji: Çeşitli ekosistemlerde kozalaklı ağaçlarda mikorizal olarak yetişir. Genelde topluca büyür ve yaz ve sonbahar aylarında görülür.

Şapka: 3-20 cm çapındadır. Ana hattı düzensizdir. Hafif dışbükey veya düzdür. Genelde kuru ve pürüzsüz olmakla birlikte yaşlandıkça çatlayabilir. Soluk turuncu ya da turuncumsu olabilir ve ten rengi ya da yeşilimsi tonlara sahip olabilir.

Gözenek yüzeyi: Gövdeden inen, beyaz ila kremsi, bazen hafif yeşilimsi ya da sarımsı lekelenmeye sahiptir. Mm başına 3-5 gözenek vardır. Tüplerin derinliği 5 mm’yi bulabilir.

Gövde: 3-6 cm uzunluğunda, 1-3 cm genişliğindedir. Beyazımsıdır. Olgunlaştıkça ten rengi veya bazen yeşilimsi olabilir. Pürüzsüzdür.

Spor rengi: Beyazdır.

Eti: Beyazımsıdır. Tazeyken oldukça yumuşaktır.

Kokusu ve tadı: Belirgin bir kokusu yoktur veya hafif kokuludur. Tadı hafiftir ya da lahanaya benzer olabilir.

Benzerleri: Deligevrek mantarı, yenilebilir Albatrellus ovinus ve Hydnum repandum gibi mantarlarla karıştırılabilir. Beyaz ve sarımsı görünüme sahip Hydnum repandum mantarları yenilebilir olmakla birlikte karşılaştığınız türün hangisi olduğundan emin olmanız gerekir.

Yenilebilirlik ve toksisite: Genç örnekler yenilebilirdir. Ancak olgun ve yaşlı olanlar sert ve acı olabileceği için yenilmesi tavsiye edilmemektedir. İyi bir mantardır ve yağda ve sirke içerisinde saklanabilir. Ham yendiğinde intoleransa yol açabilir.