Selime Semra EROL

Mantar Toplama Etkinliği Tarih: 27 Kasım 2022

Etkinliğe Kalan Süre:

00Gün
00Saat
00Dakika
00Saniye

Mantar Avı Arazi Kuralları:

Yürüyüş sırasında rehberi geçmiyor ve artçının (yürüyüş grubunun en arkasında bulunan görevli arkadaş)  arkasında kalmıyoruz. Mantar toplamak için durduğumuzda, bulunduğumuz güzergahta, görevli arkadaşların göz mesafelerinin dışına çıkmıyoruz. Bu güvenliğiniz açısından özellikle önemli çünkü mantar ararken farkında olmadan gruptan uzaklaşabiliriz.

Herhangi bir soru, ihtiyaç vb. durumlarda mutlaka görevli arkadaşlarla iletişim kuruyoruz. Doğaya ayak izimizden başka bir şey bırakmıyoruz. Mantar toplarken aynı türden tek bir örnek alıyoruz ve çok küçük örnekleri almıyoruz. Mantarı nasıl topluyoruz ve diğer kurallar için etkinlik öncesi bilgilendirme yapılacaktır.

Etkinlikte Yanınızda Bulanması Gerekenler:

Altı tırtıklı, hafif  ve rahat bir spor ayakkabısı veya yürüyüş botu. Mümkünse bileklikli. Hafif ve rahat tişört, giysiler özellikle esneyebilen bir pantolon olması uygun olacaktır. Gerektiğinde çıkarıp taşıyabilmeye de uygun hafif ama sıcak tutan bir ceket. Polar vb. olabilir. Küçük boyutlu bir sepet Düzenli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar. Doğada olunacağı için eğer alerjik bir bünyeniz var ise gerektiğinde kullandığınız alerji hapı, krem veya jeli. Arazide su ihtiyacınız için kullanacağınız matara veya suluk. Sağlıklı atıştırmalıklar ceviz, fındık, badem, kuru kaysı, kuru üzüm vb.

At Yaylası Mantar Avı Programı

09:30 – 10:30

Toplanma, çay keyfi ve Selime Semra Erol ile 30 dakikalık bir mantar söyleşisi

10:30 – 12:30

Bolu At yaylasında Selime Semra Erol ile 2 saatlik mantar avı

12:30 – 13:30

Geleneksel ızgara köfte ekmek, İstridye mantarından yapılmış yalancı kokoreç ve semaverde çay

Selime Semra Erol

1984 Konya doğumludur. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde tamamlamıştır. Yüksek Lisans Eğitimini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji A.B.D’da ‘Armutlu(Yalova) Yöresinin Ekonomik Değeri Olan Makromantarları’ başlıklı tez çalışması ile tamamlamıştır. Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Düzce Üniversitesi Çevre Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. Doğal mantarlar, mantar yetiştiriciliği, tıbbi mantarlar, mikoterapi ile ilgili akademik çalışmaları ve yayınları mevcuttur. Son yıllarda akademik çalışmaları biyoteknoloji üzerine yoğunlaşmıştır. Çalıştaylar, kongreler ve diğer akademik etkinliklerde katılımcı ve davetli konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılından günümüze kamu kurumları ve özel kurumlarda sayısız eğitimde eğitmen olarak görev almış onlarca yüzlerce kursiyer mezun etmiştir.. Doğa yürüyüşleri, mantar avı etkinlikleri ve mantar festivalleri, mantar tutkunlarını bir araya getirmek hobileri arasında ilk sırada gelir. İlk gün heyecanını hiç kaybetmemiş bir mantar tutkunudur. Evli iki çocuk annesidir.

ETKİNLİK FİYATLARI

1 Kişi
600

Fiyatlar tek kişiliktir.

Fiyata Dahil Olanlar:

Öğle Yemeği

Semaver Çayı

Rehberlik Hizmeti

Fiyata Dahil Olmayanlar:

Ulaşım

Ekstralar

Her türlü kişisel harcama

Rezervasyon Yap

Yaban Mantarlarının Sürdürülebilirliği İçin Toplayıcıların Uyması Gereken Kurallar:

Ülkemiz doğadan toplanarak tüketilen yaban mantarı türleri açısından önemli bir genetik çeşitliliğe sahiptir. Yaban mantarları her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında ülkemiz doğasında oluşmakta, toplayıcılar tarafından toplanarak tüketilmekte, yöresel pazarlarda satılmakta ya da yurt dışına ihraç edilmektedir. Doğadan toplanan yaban mantarlarının devamlılığı hem toplayıcıların gelirinin arttırmasıyla ülkemize ekonomik katkı olarak, hem de ülkemizin genetik çeşitliliğinin devamı ve genetik kaynaklarımızın korunması açısından önemlidir. Ancak ne yazık ki ülkemiz yaban mantarları dikkatsiz bir şekilde ve zarar verilerek toplanılmaktadır. Bu durum çok da uzak olmayan bir gelecekte, yaban mantarlarımızın neslinin tükenmesine yol açacaktır.

• Genç mantarları toplamamalıyız. Çünkü genç mantarlarda üreme yapıları tam olarak gelişmemiştir. Mantarların neslini devam ettirebilmesi için bu üreme yapılarının gelişerek doğal çevreye dağılması gerekmektedir. • Mantar doğrudan topraktan sökülmeden bir bıçak yardımıyla toprağın hemen üstünden kesilerek toplanmalıdır. • Bölgedeki mantarların tamamı toplanılmamalıdır. Bazı mantarlar yerinde bırakılmalı, olgunlaşmalarına ve spor atmalarına izin verilmelidir. Bu yolla mantarın bulunduğu bölgede devamlılığına katkı sağlanmış olur.

Bolu At Yaylası Gezimizden Kareler

Mantar Yürüyüşümüze Katılmak için;

Kontenjan 20 kişi ile sınırlıdır!

Kalan kontenjan sayısı: 11

    Rezervasyon Yapmak için

    Ara: 0539 556 18 05

    Veya




    Katılım yalnızca sınırlı sayıdadır.
    back to top