Amanita proxima, Amanita cinsine ait zehirli bir mantardır. Bu mantar, çapı 7,5-15 cm arasında değişen, başlarda yarım küre şeklinde olup sonraları düzleşen krem rengi başlığı ile ayırt edilmektedir. Amanita proxima, geniş yapraklı ve kozalaklı ağaçların bulunduğu Akdeniz makisinin olduğu yerlerde yetişen bir mantardır. Sonbaharda meyve veren ve genel olarak sıcağı seven bir mantardır.

Amanita Proxima Özellikleri

Etimoloji: “Amanita” terimi, Antik Yunanlıların Türkiye’deki Amanos Dağlarından toplanan mantarlara verdiği  verdiği isimden gelmektedir. “Proxima” ise “etraftan, çok yakından” anlamlarına gelmektedir. Bu sıfat, mantarın diğer türlere çok benzer olması nedeniyle verilmiştir.

Ekoloji: Meşe ve kozalaklı ağaçlarla birlikte görülmektedir ve termofilik olduğu düşünülmektedir. Bazı uzmanlar, kireçli topraklarda yetiştiğini söylemektedir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişir.

Şapka: Yaklaşık 7,5-15 cm çapındadır. Etlidir. Başlangıçta oval ve sonrasında dışbükeydir. Son olarak ise neredeyse düz hale gelir. Beyazımsı ila fildişi arasında bir renge sahiptir. Pürüzsüzdür. Kenarları ipeksidir ve pürüzsüzdür.

Lameller: Saptan bağımsız ve uzaktır. Kalındır. Krem rengidir. 8-12 mm genişliğindedir. Kısa lameller yuvarlak, içbükey ya da alttan kesik şekilde olabilir.

Sap: 12-21 cm uzunluğunda ve 2,5-4,5 cm çapındadır. Beyazdır. Sağlam bir yapısı vardır. Yukarı doğru daralır. Zarımsı ve kaybolmayan bir yüzüğü vardır.

Eti: Beyazdır. Kesildiğinde rengi değişmez.

Kokusu: Belirsiz bir kokusu vardır.

Benzerleri: Amanita proxima, Amanita ovoidea’dan diğer birtakım özelliklerinin yanı sıra renkli volvası, daha küçük ve daha narin yağısı, sporlarının boyutu ve şekli ve toksinlerinin olmasıyla ayrılmaktadır. Ayrıca Amanita neo-ovoidea Hongo da Amanita proxima ile benzerlik gösterebileceğinden bu türün özelliklerini de iyi bilmek gerekecektir.

Yenilebilirlik ve toksisite: Amanita proxima, zehirli olduğu pek çok kez bildirilmiş bir mantardır. Bu mantardaki zehirler böbreklere ve/veya karaciğere zarar verebilmektedir. Bu nedenle Amanita proxima’yı hiçbir şekilde tüketmemeniz gerekir.